Шедьовър в центъра на село Староселец

В самата къща ще има модерен спа комплекс с басейн със солена вода, който ще ни дава усещането, че сме на морето.

От няколко години сме свидетели на преобразяването на община Ветрино под въздействието на Исторически парк и бизнесите около него. Едни западнали села, които се обезлюдяваха със страшна скорост, за няколко години се превърнаха в красиви селища, пълни с живот и хора, които са дейни, културни и отговорни. Те проявяват гражданска позиция, организират се в общественополезни дейности, подпомагат образованието и социалните дейности и направиха така, че в общината да има нулева престъпност. Всичко това може да се случи само ако има добри условия за живот и те привлекат хора, които да имат желание да живеят в съзидателна, красива и справедлива среда. Известен е опитът от Ню Йорк, където метрото през 80-те година на двадесети век е пълно с престъпници и всеки ден там са ставали убийства, кражби и изнасилвания. Усилията на полицията да се справи с тази престъпност са били напразни. Въпреки повечето служители, които са назначавали, престъпността не само не е намалявала, а дори значително се е увеличавала. Всичко това продължило до идването на кмет, който решил да предприеме коренно различен подход. Решил да направи метрото красиво, да премахне всички графити, да замени счупените пейки с нови, да оправи тоалетни, стълби и да смени влаковете, които возят пътниците. Без никой да очаква, се случило чудо. Престъпността изчезнала като с магическа пръчка. Оказало се, че лошата околна среда и разрухата изваждат наяве най-лошите черти у хората, а красивото и подреденото ги подтикват да пазят обществения ред и правилата. Така с много по-малко средства се създават добри места за живеене.

Това се случи и с община Ветрино, а сега за наша радост започва да се случва и с община Провадия. Именно хора от село Неофит Рилски са закупили няколко къщи в село Староселец и са започнали една прекрасна промяна. Тяхната цел е не просто да построят къща, те правят архитектурни шедьоври. Една къща, която дълги години беше изоставена и будеше усещане за безвремие, започна своя нов живот. Изградена е цялата от камък и антична тухла, както са се градили къщите по време на Второто българско царство. Това е директна препратка към златната история на Провадия, когато крепостта „Овеч“ е била основна твърдина. Къщата се изгражда изцяло като средновековна болярска къща и прекрасната природа на село Староселец се съчетава със спиращата дъха българска стилистика. Сградите, които се правят от тези хора, са винаги с дървена дограма (за да може да се рециклират и да се пази природата), отопляват се с термопомпа (това е най-щадящият природата начин на отопление, като имаш приятната топлина на парното, но без саждите от него) и всички материали, които се ползват в строителството, са полезни за хората и на 100% рециклируеми. Важно е да отбележим, че по време на строителството не са направени никакви боклуци в селото и няма изхвърляне на боклук в природата, както правят повечето съвременни строители. 

В самата къща ще има модерен спа комплекс с басейн със солена вода, който ще ни дава усещането, че сме на морето. Басейнът ще е с допълнително отопление и ще може да се използва от месец май до месец октомври включително. Нейното предназначение ще бъде къща за гости и това ще отвори много работни места в региона. Винаги ще има предпочитания да се използва доставка на храни от местни производители, както и да се наемат хора от района за почистване, ремонтни дейности, поддръжка на тревни площи и много други. Тази къща е първата от над 300 подобни, които ще се построят в общината и ще сменят цялостния й облик. Постепенно това, което се случи с община Ветрино в посока премахване на разрушени имоти и замяната им със спиращи дъха къщи, ще направи населените места в община Провадия много приятни за живот. Създаването на повече услуги и рекламирането на общината като туристическа дестинация ще помогне и на други бизнеси да покажат на целия свят какво могат и правят. Има поговорка, която гласи, че когато идва прилив, той повдига всички лодки в пристанището. Така се случва и когато има хора, които се стремят да печелят чрез съграждане и упорита работа. Резултатът от труда им помага и на всички около тях да живеят по-добре. Изключително сме радостни, че новото ръководство на общината приветства и подкрепя подобни инициативи. Това привлича правилните хора в нашата община и можем да очакваме за нас да настанат добри времена. Пожелаваме успех на строителите на тази прекрасна къща и с радост ще очакваме да отразим нейното завършване!

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД