Единствената книга за крепостта Овеч е издадена от Исторически парк

В илюстрованата книга е систематизиран огромен обем от информация, обхващащ период от няколко хилядолетия.

Крепостта Овеч е едно от историческите богатства на Североизточна България. Тя е издигната в сърцето на Провадийското плато по време на Римската империя и съществува векове наред. По време на Българското средновековие, особено след възстанието на братята Петър и Асен, тя е важен духовен и политически център, който отбранявя пътя към столицата от евентуален морски десант. Тя е и важна част от историята на селския цар Иваил, известен като Ивайло.

Дълги години обаче жителите и гостите на Провадия седяха в неведение пред останките на крепостта. Сведенията за нейната история бяха разпокъсани в различни трудове и туристически материали. Докато от печат на излезе единствената книга за Овеч - "Овеч от погледа на орела", която е издадена от Исторически парк. Така местната общност получи възможността да се докосне до своето минало, да го обикне и да пожелае да го покаже на света.

В книгата е систематизиран огромен обем от информация, обхващащ период от няколко хилядолетия. В нея има описания на природата на платото, интересни подробности за различните народи, обитавали региона, цитати от исторически извори и историографски съчинения, снимки на артефакти и разбира се, майсторски илюстрации на художника Веселин Чакъров, които ни пренасят през вековете.

Начинът, по който информацията е предадена, е лесен зя възприемане и показва историята на крепостта в контекста на общата история. Тя е задължително четиво за всеки български родолюбец, зяпленен от истарията и най-вече за жителите на Провадия.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД